قرنیز و ابزار
قرنیز یا به انگلیسی cornice ریشه در زبان ایتالیایی دارد و به معنای طاقچه و لبه است. در معماری قرنیز و ابزار کاربرد زیادی دارد. قرنیز بهطور کلی به هر قالب تزئینی افقی یا عمودی اطلاق میشود که قسمت لبه یا تاج ساختمان یا عنصر اسباب و اثاثیه منزل را میپوشاند. به عنوان مثال میتوانید در اطرافتان قرنیز را روی در یا پنجره، در اطراف لبه بالایی یک ستون یا در امتداد بالا و پایین دیوار داخلی خانه ببینید.
بهکارگیری قرنیز هم موجب زیبایی خانه میشود و هم کاربردهای دیگری دارد. اگر میخواهید، با کاربردها، انواع و ویژگیهای هر کدام از انواع قرنیز و ابزار بهطور مفصل آشنا شوید، در ادامه با همراه باشید.
انواع قرنیز
از نظر جهت و مکان استفاده میتوان قرنیز لبه دیوار، قرنیز عمودی دیوار و قرنیز نبشی دیوار را از هم تفکیک کرد. اما قرنیز را بهطور کلی میتوان به دو طبقه چوبی و سنگی نقسیمبندی کرد که هرکدام از این دو نیز باز زیرمجموعههایی دارند. ما در ادامه انواع قرنیز را بهطور جزئی معرفی میکنیم و ویژگیهای آنها را بیان خواهیم کرد.
قرنیز چوبی؛ آسیبپذیر و زیبا
میتوان گفت از پرکاربردترین انواع قرنیز است؛ زیرا نمای چوبی همیشه طرفدارهای خودش را دارد و جلوه زیبایی به دکوراسیون داخلی میبخشد. علاوهبر این، از نظر قیمت هم بهصرفه محسوب میشود. در مکانهایی به کار میروند که کف آنها لمینت یا پارکت است و ارتفاعشان بین 6 تا 12 سانتیمتر است.
دست فردی متصل به یک قرنیز در گوشه پنجره
قرنیزهای چوبی با توجه به زیبایی و ساختارشان جایگاه ویژهای در صنعت ساختمانسازی و معماری داخلی دارند. اما هنگام خرید قرنیز و ابزار نباید فراموش کرد که آسیبپذیری آنها در برابر آب، تجمع موریانه و پوسیدگی زیاد است.
قرنیز ام دی اف؛ از محبوبترینها و مقاوم
شاید بتوان گفت از محبوبترین قرنیزها محسوب میشوند و قابل استفاده برای کفپوش پارکت و لمینت هستند. لایه زیرین این قرنیز میتواند از مواد پلاستیکی متنوعی همچون پلی استر، کامپوزیت یا PVC ساخته شده باشد و روی آن را روکشهای ضدخش میپوشاند.
این کار باعث میشود مقاومت زیادی داشته باشند. از دیگر مزایای این نوع میتوان به قیمت مناسب، جابهجایی راحت و نصب سریع اشاره کرد. ارتفاعشان نیز بین 7 تا 15 سانتیمتر است.
قرنیز پی وی سی؛ مقاوم و منعطف
اگر تنوع در رنگ و اندازه میخواهید میتوانید سراغ این قرنیز بیایید که از انواع قرنیز جدید هستند و در دو نوع توپر و توخالی روانه بازار میشوند. این قرنیزها در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارند و از انعطافپذیری زیادی نیز برخوردارند.
از دیگر مزایای آنها میتوان به تمیز شدن آسان، نصب راحت و ماندگاری بالا اشاره کرد. ارتفاعی بین 7 تا 15 سانتیمتر دارند و برای محیطهایی مناسب هستند که با سنگ، سرامیک یا لمینت کفپوش شدهاند.
قرنیز سنگی و سرامیکی، گران و سنگین
این دسته از قرنیزها زیاد محبوب نیستند. البته در گذشته و قبل از ظهور قرنیز چوبی، این مدل برای خود شهرت و محبوبیت زیادی داشت؛ اما پس از روی کار آمدن همتای چوبیاش این دو قرنیز کمکم به حاشیه بازار رانده شدند. از دلایل این امر این است که وزن و قیمت آنها در مقایسه با انواع دیگر قرنیز بیشتر است و فرآیند نصب طولانیتری دارند.
نمایی از یک قرنیز سنگی باشکوه در منتهای بالای دیوار
ارتفاع آنها 10 الی 15 سانتیمتر است و بیشتر برای مکانهایی به کار میروند که کفپوش سنگی یا سرامیکی دارند. همچنین اگر بخواهید از کفپوش پارکت استفاده کنید، قرنیز سنگی را باید کاملا جدا کنید.
انواع ابزار؛ از گرده گرفته تا لب پله
ابزارها در صنعت دکوراسیون هم برای زیباسازی و هم بهمنظور افزایش مقاومت استفاده میشوند و مثل قرنیز از نظر جنس انواعی دارند. هر نوع ابزار کاربرد خاص خود را دارد که در ادامه برخی از آنها را ذکر میکنیم.
از انواع ابزار میتوان به گرده، میانه، میت، تاشو، لب پله و … نام برد. نبشیهای تاشو یا قرنیز تاشو در کنجهای ساختمان و برای پنهان کردن نبشها و محافظت از دیوار در برابر آسیب کاربرد دارند. ابزار گرده جهت پوشاندن اختلاف سطح در حد یک سانتیمتر کاربرد دارد و معمولا در پایان نصب پارکت برای پر کردن فضای باقیمانده بین پارکت و کف ساختمان استفاده میشود.
ابزار میانه هم پس از نصب پارکت کاربرد دارد و برای پر کردن فضای خالی بین دو طرف درگاه در به کار میرود. ابزار لب پله همانطور که از اسم آن مشخص است در لبه پلهها نصب میشود. ابزار میت هم پس از پایان فرآیند نصب پارکت و جهت پر کردن فاصله بین پارکت و دیوار به کار میرود.
کاربرد قرنیز و ابزار؛ زیبایی و محافظت در برابر آسیبها
قرنیز بهطور کلی از نازککاری دیوار در برابر برخوردهای وسایل و اجسام سخت محافظت میکند. همچنین تا حدی باعث جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت از کف اتاق به دیوار میشود.
همچنین اگر تجربه بودن در پروسه نصب پارکت لمینت را داشته باشید، احتمالا میدانید که این کفپوشها را با فاصله 1 یا 2 سانتیمتری از دیوار میگذارند تا فضایی مناسب برای انبساط و انقباض پارکت در فصلهای مختلف سال باقی بماند و پارکت بعدا در اثر چسبیدن به دیوار آسیب نبیند.
قسمتی از قرنیز در حد فاصل سقف و دیوار
یکی از کاربردهای قرنیز و ابزار پوشاندن همین فاصله بین پارکت و دیوار عمودی است. این کار باعث میشود علاوه بر زیبایی و پوشاندن فضای خالی، از انباشته شدن گرد و غبار جلوگیری شود و رطوبت هم به لایه زیرین کفپوش نفوذ نکند.
علاوهبر کفپوش، داشتن دیوارپوش هم میتواند دلیل خوبی برای استفاده از قرنیز و ابزار باشد. دقیقا همان دلایل ذکرشده در این قسمت هم صدق میکند. بهعلاوه، نصب قرنیز باعث میشود قسمت پایینی دیوارپوش در برابر ضربات و برخورد وسایل با آن محافظت شود و سالم بماند.
از دیگر کاربردهای جالب قرنیز میتوان به پوشاندن انبوه سیمکشیها نام برد؛ یعنی بدون کفپوش یا دیوارپوش هم میتوان از فواید قرنیز و ابزار بهرهمند شد. میتوانید سیمها را از پشت این ابزار عبور دهید و از ایجاد منظرهای شلوغ و نامرتب در فضای خانه یا محل کار جلوگیری کنید.
کلام آخر
در این مقاله به تفصیل به معرفی قرنیز و ابزار پرداختیم. انواع هرکدام را ذکر کردیم و برای هریک ویژگیهای خاص و کاربردشان را بیان کردیم. همانطور که فهمیدیم، انواع قرنیز را بیشتر بر اساس جنس دستهبندی کردهاند ولی انواع ابزار بر اساس کاربرد تفکیک شدهاند. در پایان کاربردهای قرنیز و ابزار در صنعت ساختمان و دکوراسیون را نیز ذکر کردیم.
امیدواریم با مطالعه این مقاله با این عنصر مهم و پرکاربرد معماری داخلی ساختمان آشنا شده باشید و جواب برخی از سوالات خود را گرفته باشید. اگر در زمینه قیمت قرنیز و ابزار و انتخاب بهترین گزینه برای منزلتان نیاز به راهنمایی دارید میتوانید روی مشاوران سایت ما حساب باز کنید.